fbpx

Tuk versus svaly – DÍL 4: Co se Jirka a Pavlína naučili?

Změnit životní styl je jedna věc. Ale vydržet? To už je větší výzva. Jirkovi a Pavlíně Reichlovým, kteří se přihlásil do naší hubnoucí výzvy, se to podařilo – lépe se stravují a víc hýbou už tři měsíce. Přinášíme další kus Jirkova deníku, ve kterém se svěřil, co se v poradně nutriční terapeutky Gabriely Mádrové naučil, ale taky s čím naopak pořád bojuje.

Co jsme se naučili



  • Víc přemýšlíme o jídle, ale méně se jím stresujeme. Víme, že když není zbytí (například na vodě), tak si dáme to, co ostatní. A pak se zase vrátíme do stavu, kdy o jídle přemýšlíme podle doporučení Gábiny.

  • Našli jsme cestu, která nás moc neomezuje, má výsledky, a i když je pomalá, znamená pro nás něco, co jsme schopni dodržovat (i když by moje ukázněnost mohla být lepší).

  • Víc chodíme. Zatímco v březnu 2021 jsem denně udělal v průměru 2 700 kroků a v dubnu 3 100, v květnu, kdy jsme s výzvou začali, to bylo 4 600 a v červnu 6 200 kroků. Své v tom hraje i volejbal a nohejbal, na které jsem po téměř dvou letech zase začal chodit.

  • Trávím hodně času v kanceláři u počítače. Je potřeba si nakoupit zásoby zdravých tyčinek, ořechů a dalších povolených věcí pro okamžiky, kdy přichází hlad, potřebuji si něčeho kousnout a dodat energii do další práce.

  • Když se zadaří a dodržím ten správný rytmus a složení jídla, jsem méně unavený.

  • Celkově se cítím lépe, nemám problémy s trávením.

  • Podle posledního měření jsem „shodil“ 3,5 cm v pase a 18,5 centimetrů čtverečních útrobního tuku. Podle měření InBody mám o 2 kg více kosterních svalů a o 4 kg méně tělesného tuku. I když to není moc vidět, za mě dobrý a pokračuji i o prázdninách. Uvidíme, co měření na konci léta.


Chyby, na kterých musím zapracovat



  • Jíst více ovoce a zeleniny.

  • Bílkoviny po tréninku – musím si chystat svačinu, kterou si po sportu dám.

  • Méně piva. 🙂

  • Lépe plánovat jídlo především do práce – ne všechno se dá lehce ohřát.

  • Nakoupit si zásoby do práce – v okolí práce není po ruce žádný obchod, kam si můžu jen tak odskočit pro něco dobrého.


Závěr?


Musím se víc snažit, ale půjde to. A taky lépe plánovat a myslet na to, že se odpoledne dostaví „hlaďák“. Oba máme skvělý pocit z paní magistry Gabriely Mádrové, která je sympatická a má pochopení pro naše prohřešky. Těšíme se na další setkání na konci léta. 


Já jsem navíc rád, že držím slovo dané při nástupu do Sokola, kde pracuji jako mluvčí – slíbil jsem, že na své fyzické stránce zapracuji. Sice to jde pomalu, což už jsem psal výše, ale jde to. Problém s večeřemi vnímám jako asi ten největší. Zejména po sportu. S nadsázkou totiž říkám – a to paní Gábina málem omdlela – že se chodí sportovat proto, aby si člověk udělal žízeň. 


Pozor – reklama! Recepty dávám na svůj fcb profil Jiřík na grillu, mám i stejnojmenný instagram, ale jako správný boomer si spíš tykám s facebookem. Budu rád, když se případně budete inspirovat a nasdílíte tam své recepty a zkušenosti.


Sdílet příběh: