fbpx

Proč jíme kapra?

Ryby, a především kapr, mají v naší evropské křesťanské tradici obrovský význam. Co všechno pro nás tento symbol Vánoc znamená? Dokáže tato česká ryba obstát v konkurenci lososa či pstruha, kteří jsou dnes oblíbenější?

Kapr neodmyslitelně patří mezi tradiční české symboly Vánoc. I přes nekončící diskuse, které se zabývají etickou stránkou prodeje kapra, nemůžeme popřít, že tato ryba hraje v České republice prim. Při pohledu na roční statistiky úlovků, které registruje Český rybářský svaz i Český statistický úřad, je patrné, že podíl kapra na celkové produkci tuzemských ryb je mezi 84 a 86 %. Jak se k nám kapr dostal?


Výskyt kapra obecného je mapován na všech kontinentech světa s výjimkou Antarktidy. Neúmyslně byl zavlečen dokonce i do Ameriky a Austrálie. Dle výzkumů profesora ichtyologie Eugena Balona se jedná o vůbec první domestikovanou, tedy lidmi ochočenou rybu. Původní kapr divoký (sazan) pocházel podle Balona z panonské provincie, dnešního Maďarska. Archeologické nálezy z oblasti okolo Dunaje dokládají četný výskyt kostí kapra v tehdejším odpadu. Odsud ho v době železné Římané převáželi – buď v sudech s vodou, nebo pouze v pytlech s mechem, které pravidelně namáčeli. Takto kapra rozšířili po svých provinciích. Neuvěřitelná schopnost kapra přežít dlouhou cestu téměř bez vody a s nedostatkem kyslíku se stala hlavním důvodem jeho šíření.



Ryba, v některých interpretacích dokonce kapr, je spojována i s jedním z Kristových zázraků, kdy Ježíš dokázal chléb a ryby rozmnožit pro hladovějící.


V křesťanské tradici má ryba nebývalý význam. Z řeckého označení ryby (ichtys) vycházeli první křesťané. Toto označení používali jako kryptogram, krátký šifrovaný text, kdy překlad prvních písmen interpretovali jako Ježíš Kristus, Boží syn, Spasitel. Grafický symbol ryby – Ježíšovy ryby – lze nalézt na prvních křesťanských hrobech v Syropalestině i na katakombách v podzemí Říma. Dodnes tento symbol můžete vidět nalepený na zadní části některých automobilů, neboť se skrze něj i v současnosti křesťané identifikují. Nemalý význam hrálo také propojení Kristových učedníků s rybolovem, protože podle Nového zákona byli apoštolové Petr, Ondřej, Šimon, Jan a Jakub Starší rybáři. Ryba, v některých interpretacích dokonce kapr, je spojována i s jedním z Kristových zázraků, kdy Ježíš dokázal chléb a ryby rozmnožit pro hladovějící.



Křesťané, kteří dodržují půst, nechápou ryby jako maso. Hájí se tím, že třeba kapří maso má úplně jinou strukturu než maso vepřové. Díky této věroučné oklice se lidé v době postní můžou neomezeně živit rybami.


Kapr rovněž představoval snadný zdroj masa v dobách, kdy bylo jídla málo – v našich středoevropských podmínkách zhruba od konce prosince do března. Postupem času se kapr prosadil i na vánočním stole. Křesťané, kteří dodržují půst, nechápou ryby jako maso. Hájí se tím, že třeba kapří maso má úplně jinou strukturu než maso vepřové. Díky této věroučné oklice se lidé v době postní můžou neomezeně živit rybami. Při praktickém pohledu na období středověku a raného novověku poznáme, že jiný zdroj bílkovin bylo v zimních měsících téměř nemožné sehnat. Hospodářská zvířata se dříve jedla pouze v krátkém časovém období, především v listopadu a prosinci. Lidé se potřebovali zbavit těch kusů, které už neplánovali v dalším roce rozmnožovat ani jinak hospodářsky využívat. Zvířata by jim zbytečně vyjídala zimní zásoby potravin. V období Vánoc tak lidé opět, tak jako po většinu roku, přestávali jíst maso. Ryby v řekách lze však s trochou štěstí chytat celoročně. Proto se právě hojně vyskytující kapr, který může mít i 10 kilogramů, stal vítaným doplňkem jídelníčku, jinak složeného ze zemědělských plodin, ovoce, vajec a mléka.


Nejstarší a nejbohatší kláštery i šlechtické rody neváhaly budovat rozsáhlou rybniční síť, která jim zajistila dostatek finančních příjmů i rybího masa. Jako první na našem území začaly budovat rybníky kláštery, a to už v 11. století. Na ně pak později navázaly rody jako Pernštejnové na Pardubicku či Rožmberkové v jižních Čechách. Stali se průkopníky intenzivního, organizovaného chovu kapra, který je na našem území patrný dodnes. Kapr se nám zkrátka historicky vryl pod kůži. A i když roste obliba jiných druhů ryb, především těch žijících v moři, nelze očekávat, že by známka „Český kapr“ zmizela z tuzemského nebo evropského trhu.


Sdílet příběh: